Cuprul! Este in natura noastra. Utilizarea cuprului contribuie la protectia mediului.

Din antichitate si pana astazi cuprul face parte din metalele cele mai raspandite. In piramidele lui Keops s-a descoperit un sistem de conducte din cupru capabil sa functioneze si astazi, dupa 5.000 de ani!

Cuprul, gratie rezistentei sale excelente, care se poate intinde pe sute de ani, este vehiculul purtator al civilizatiei umane, iar in prezent continua, gratie multiplelor sale proprietati si utilizari, sa joace un rol important in viata moderna, totdeauna cu un caracter prietenos fata de mediu.

Astazi, cuprul este utilizat in industria constructiilor si in mod special in functionarea cladirilor. Domeniul acesta, singur, detine 40% din energia consumata in Europa, iar aceasta energie se pierde din cauza sistemelor neperformante de incalzire, iluminat etc.

Merita precizat faptul ca, in cazul in care cuprul ar fi utilizat in aplicatiile electrice (de exemplu transformatoare, motoare electrice) ar putea creste randamentul, in acelasi timp economisind pana la 70% din energie. Si asta pentru ca el, cuprul este cel mai bun conducator de electricitate, prin comparatie cu celelalte metale nepretioase. In acelasi timp, contribuie la reducerea cheltuielilor pentru curentul electric.

In urma unui studiu efectuat de Comisia Motor Challenge Programme in anul 2004, s-a demonstrat ca mai mult de 200 de miliarde de kw/h ar fi putut fi economisiti anual in Europa prin utilizarea unor sisteme de motoare electrice cu randament ridicat. Fie si singur acest fapt ar fi permis reducerea emisiilor de CO2 cu 100 milioane de tone anual (care reprezinta mai mult de din angajamentul european prin Acordul de la Kyoto).

Cuprul, dincolo de cele prezentate mai sus, este un produs 100% natural, aparut in sol si in apa. Constituie un element de baza pentru tot regnul animal si contribuie la mentinerea armoniei naturii fiind necesar dezvoltarii plantelor, animalelor si culturilor. Cuprul, ca produs natural si reciclabil, ajunge in final in componentele din care provine, fara sa piarda ceva din proprietatile sale benefice.

Un procent de 40% din cuprul utilizat in Europa provine din reciclarea unor produse ajunse la finalul ciclului lor de viata, precum sarme, cabluri, aparate electronice si de uz casnic etc, sprijinind in acest fel dezvoltarea continua. Un procent de 80% din produsele din cupru produse pe scara mondiala pana in prezent sunt inca utilizate si vor fi reciclate de multe ori, fara ca proprietatile pretioase ale cuprului sa se piarda.

Uniunea Europeana a acordat prioritate unor teme referitoare la dezvoltarea continua si de aceea si proiectantii actuali sunt obligati sa ia in calcul noile realitati, la fiecare proiect, pentru a contribui in acest fel la evolutia pozitiva a planetei.

In conformitate cu directivele si regulamentele recente privind cladirile moderne, acestea trebuie sa se bazeze pe urmatorii parametri: ciclul de viata sperat, reciclabilitatea, energia incorporata etc.

Conductele din cupru, asa cum demonstreaza datele stiintifice, dispun de o imbinare ideala de proprietati si avantaje fata de concurenta si fata de cerintele actuale referitoare la viabilitatea mediului. Dealtfel, nu este deloc intamplator faptul ca specialistii le pun pe primul loc printre materialele care respecta mediul si, drept urmare, contribuie in mod pozitiv la viata noastra a tuturor. Tocmai din acest motiv, ar fi bine ca de fiecare data cand se pune problema conductelor de apa si incalzire din locuintele noastre, sa nu uitam nimic din avantajele de mai sus, pe care ni le pot oferi conductele din cupru.

Dumneavoastra, cei care iubiti mediul, ce conducte ati alege pentru locuintele dumneavoastra, pentru a fi siguri de viitorul copiilor dumneavoastra, care vor continua sa traiasca pe aceasta planeta?

Sursa: KIWA (Institutul de Cercetare a Calitatii Apei) din Olanda si Institutul Elen pentru Promovarea Cuprului.

STEELMET ROMANIA SA

Filiala a grupului VIOHALCO SA

si reprezentant exclusiv al companiei HALCOR SA

Strada Drumul intre Tarlale nr.42, sector 3

Bucuresti 032982, Romania

Tel.: +40.21.2090570, Fax: +40.21.2561464

E-mail: office@steelmet.ro

© Copyright 2006 - Editura Minos