Gama de microcentrale Vision

Intr-o afacere de succes unul din principalele atu-uri este sa stii sa fii cu un pas inaintea celorlalti in ceea ce priveste previziunea pietei. Cu alte cuvinte sa fii in stare sa „ghicesti” cat mai exact ce se va intampla maine ca sa te poti pregati de azi. Adica sa ai ‚viziune’. Una cat mai clara, formata pe principii si informatii sanatoase, cu cat mai putine puncte slabe (riscuri) Asta inseamna ca indiferent cum se va misca piata in perioada urmatoare, tu esti intotdeauna pregatit, ai si planuri de rezerva pentru eventuale surprize, ai, deci solutii corecte pentru viitor.

Ei bine, Compania Romstal poate spune (evident fortand putin un joc de cuvinte) ca are cel putin un set de ‚viziuni’ concrete, puse clar negru pe alb chiar in lista de produse pe care le comercializeaza. Este vorba de gama de microcentrale VISION, dezvoltata impreuna cu furnizorul Hermann din Italia.

Dezvoltarea gamei a inceput in urma cu cativa ani cu modelul Habitat care a facut furori pe piata romaneasca atat ca raport calitate /pret cat si ca nivel de vanzari. S-a inceput cu seria de 24 de KW, in varianta cu schimbator bitermic, schema hidraulica extrem de simpla, pret mai mult decat accesibil, practic microcentrala ideala pentru locuinte tip apartament, la bloc.

A aparut apoi varianta Habitat Dual, cu schimbator separat pentru apa calda menajera si vana cu trei cai cu comanda presostatica. Dimensiunile de gabarit s-au pastrat la valori minime pe piata, s-a inlocuit placa electronica de comanda, pastrandu-se insa design-ul si simplitatea comenzilor de utilizare. S-a marit si „rezistenta” la depuneri de calcar prin largirea sectiunilor de trecere in zona schimbatorului principal de caldura.

Traditia pretului foarte atractiv a fost pastrata asa ca succesul pe piata a ramas neatins.

Adevarata revolutie insa s-a produs in 2007 cand intreaga gama a fost regandita, s-a modificat design-ul, placa electronica a fost total reconfigurata, au aparut functii si facilitati noi, a aparut afisajul digital al parametrilor si, foarte important, centrala are implementat un sistem de autodiagnoza si afisare digitala a codurilor de eroare.

Prima serie a fost gandita, din punct de vedere hidraulic, pe structura initiala adica:

-schimbator bitermic,

-controlul separat al temperaturii pe agent termic si pe apa calda menajera,

-by-pass automat pentru instalatia de incalzire,

-postcirculatie reglabila pentru pompa de incalzire,

-afisarea regimului de functionare a parametrilor principali si a codurilor de eroare

-executie in doua variante: - cu tiraj natural si camera deschisa de ardere,

- cu tiraj fortat si camera inchisa de ardere.

S-a extins insa gama de puteri, varianta cu tiraj fortat cuprinzand si modelul de 28 de KW.

In plus la gama Vision s-a introdus un set nou de facilitati in vederea optimizarii parametrilor de functionare dar si cresterea gradului de mentenabilitate:

-reglarea digitala a puterii maxime pe incalzire,

-crestere progresiva a valorii presiunii de aprindere,

-setarea intarzierii la reaprindere,

-setarea modului de functionare a pompei,

-setarea tipului de combustibil (gaz metan sau GPL),

-semnalizarea individuala a principalelor erori in functionare precum si afisarea codurilor de eroare.

In mod absolut natural a urmat aceeasi reconfigurare si pentru varianta dual devenita VISION DUAL, cu noul panou de comanda, cu vana cu trei cai pentru apa calda si, evident doua schimbatoare de caldura. In acelasi timp s-a extins si domeniul de putere termica fiind prezente doua modele unul de 24 si altul de 30 de KW.

Pentru a acoperi si aplicatiile cu necesar crescut de apa calda menajera, gen vile, case cu familii numeroase sau cu mai multi consumatori de apa calda menajera a fost creat si modelul VISION SB la care s-a renuntat la schimbatorul cu paci, intern pentru prepararea apei calde menajere si a fost adaptata schema hidraulica pentru cuplarea directa cu un boiler cu serpentina extern de, practic, orice volum (recomandabil intre 100 si 300 de litri).

A aparut suplimentar, in primul rand prin up-gradarea soft-ului placii electronice si posibilitatea functionarii cu temperatura variabila pe tur, prin adaptarea acesteia in functie de temperatura exterioara. Este deci nevoie de montarea unei sonde de temperatura de exterior si de selectarea manuala a unei curbe specifice de incalzire dintre cele date in manual. In acest caz cantitatea de caldura produsa la un moment dat de microcentrala VISION este modulata in functie de temperatura exterioara si de caracteristicile de izolatie termica a cladirii.

Acesta a fost de fapt pasul intermediar catre aparitia gamei VISION DUAL CONDENSING, microcentrale in condensatie, cu performante privind randamentul si emisiile de noxe mult imbunatatite.

Prin dimensiunile reduse si pretul extrem de atractiv aceste microcentrale reprezinta varianta cea mai economica de centrale in condensatie, posibil de pe intreaga piata din Romania.

Ca si puteri gama in condensatie cuprinde modele de 24 si 30 de KW adica poate acoperi necesarul unei locuinte de 150...200 de mp.

Si, in fine, ca ultima aparitie pe piata (dar in mod cert procesul de dezvoltare a gamei nu se va opri aici) modelul VISION BOILER, microcentrala murala, cu un boiler cu serpentina, din inox incorporat, pentru prepararea apei calde menajere.

Oferim deci, o gama completa de microcentrale cu preturi extrem de atractive, cu performante de nivel ridicat, pentru o mare varietate de aplicatii si clienti.

Ing. Ioan Crosman

Romstal Imex SRL
© Copyright 2006 - Editura Minos