Opinii

In Nr. 3 / 2008 al revistei noastre am publicat sub semnatura d-lor Cristian Cetateanu si Florin Cetateanu, articolul „Evacuarea gazelor de ardere ale unui cazan mural de apa calda in cazul unui condominium - cos care sa depaseasca aticul cladirii?”

Ca dovada a faptului ca subiectul montarii centralelor de apartament ramane in continuare unul controversat, am primit la redactie prin e-mail o scrisoare semnata de dl prof.dr. Constantin Codreanu, Presedinte al Asociatiei Pro Eco-Sanitas Cluj, caruia ii multumim pentru opiniile exprimate, si pe care o prezentam in intregime mai jos:

CATRE REDACTIA TEHNICA INSTALATIILOR

Doamnei Redactor Sef, Dana Petrutan

Cu privire la articolul „ Evacuarea gazelor de ardere ale unui cazan mural de apa calda in cazul unui condominiu - cos care sa depaseasca aticul cladirii?”, din Nr.3(55)2008, permiteti-ne sa facem cateva comentarii.

1.„Cerinta aberanta” (expresie preluata de autori din presa comandata, n.n.) nu a aparut de nicaieri altundeva decat din partea cetatenilor, care s-au exprimat public, reclamand neajunsurile pe care le suporta in locuinta, cauzate de gazele de ardere emise de aceste instalatii, montate cu zecile pe fatada blocurilor.

2.Panica acestor cetateni a fost justificata si de lucrarile a doua simpozioane internationale organizate de Universitatea de Medicina din Cluj (2002 si 2003), concluziile fiind date publicitatii. Doua rapoarte au fost prezentate forurilor centrale cu competente in domeniu. Ministerul Sanatatii si-a insusit concluziile simpozioanelor, recunoscand ca problema este de interes pentru sanatatea publica. Asa a aparut Ordinul Ministerului Sanatatii si Ordonanta de urgenta a guvernului, evocate in articolul publicat in revista Dvs. Balbaielile organelor centrale, sunt explicabile prin prisma reactiei concertata a marilor grupuri de interese: importatori, distribuitori, proiectanti si instalatori, cu diferite implicatii de ordin politic. Un rol important l-a jucat comisia de specialitate din Senatul Romaniei, care a modificat substantial proiectul de lege, lipsindu-l de orice eficienta practica.

3.Ministerul Mediului si-a declinat orice responsabilitate intrucat ”poluarea din interiorul locuintelor nu intra in atributiile acestui minister”, argument de rasul lumii.

4.Se stie ca aceste instalatii au intrat in uzul romanilor imediat dupa revolutie, prin trafic de second-hand, via Ungaria si Cehia. De aceea, primele orase in care aceste instalatii au fost instalate, pe scara mare, sunt cele din Vestul Romaniei: Arad, Salonta, Oradea, Satu Mare, Bistrita si Baia Mare.

5.Ghidul GP051/2000 la vremea ceea nu exista, normele tehnice de instalare fiind nereglementate, mai ales la capitolul evacuarii gazelor de ardere.

6.Spre deosebire de Romania, in Ungaria, prin Ordinul 1/1990 (!) al KOHEM (organ de resort) se precizeaza: „Se interzice evacuarea gazelor de ardere de la instalatiile cu focar inchis (turbo) direct, prin fatada, in urmatoarele cazuri: La constructiile noi, cu exceptia caselor cu un etaj si a caselor de odihna; in cazul creselor, caminelor pentru copii, gradinitelor si scolilor elementare si gimnaziale, caselor de batrani, respectiv in cazul incaperilor avand destinatiile de mai sus; in cazul blocurilor inalte de locuinte, precum si in cazul altor cladiri cu mai multe etaje cu alta destinatie, cu exceptia ultimului etaj”.

Este mai mult decat evident ca in Ungaria, prin aceste reglementari s-a avut in vedere protejarea sanatatii cetatenilor si nu satisfacerea unor alte criterii estetice, arhitectonice sau de protejare a elementelor de constructie. Este o dovada de mentalitate civilizata si moderna, bazata pe principiul precautiei si al prevenirii imbolnavirii cetatenilor, agresati in propriile lor locuinte.

7.Cu privire la schita prezentata in articol, ce se refera la cotele de amplasare a ventuzelor, suntem in masura a face cateva observatii.

-Prin adresa Nr. 1059/2001 a IPCT (autorul GP051/2000) ni se face cunoscut ca in urma unei sedinte a CTE MLPTL s-a hotarat eliminarea din reglementare a referirii cu caracter orientativ privitor la amplasarea acestor cosuri pe fatada cladirilor. Singura conditie de amplasare este aceea de a se evita poluarea spatiilor interioare. De altfel, pe desenul prezentat in articol, cotele indicate si amplasarea ventuzelor nu au nimic de-a face cu protejarea spatiilor locuite, asa cum reiese si din pozitionarea ventuzelor de sub planseul cladirii cu parter si un etaj.

-In literatura tehnica autohtona nu exista nici un desen analog pentru un bloc inalt.

-In documentatia tehnica a firmei HYDROTHERM, pentru microcentrala de perete GBC24E Si, cu focar inchis, se precizeaza ca aceasta centrala este destinata caselor si vilelor (si nu apartamentelor din locuintele colective, inalte, n.n.)

-Din documentatie franceza si engleza am constatat ca exista reglementari, sustinute de scheme, in care se fac precizari cu privire la colectarea gazelor de ardere pe nivele, la constructii inalte.

8.Afirmatia continuta in articol, conform careia „acestor cazane este practic imposibil sa le atasezi un cos vertical fara a afecta conditiile de functionare in siguranta - ele nefiind proiectate pentru a functiona in astfel de conditii” este o regretabila inexactitate. In acest sens, va sugeram sa consultati „ Manualul de utilizare a centralelor Millenium, cu tiraj fortat, pag.10, produse de S.C. Eurotherm SRL din Piatra neamt, pentru a vedea schema de colectare a gazelor de ardere la o constructie P+2. Presupunem ca proiectantul si fabricantul acestor centrale murale nu-si pot permite compromiterea lor profesionala.

Avand in vedere cele de mai sus, noi calificam articolul din revista Dvs. ca fiind superficial, insuficient documentat, unilateral si cu intentie de dezinformare.

Acestea ne intaresc convingerea ca grupul de interese, pe care revista Dvs. il slujeste, este bine servit in acest caz, dar cu pretul probitatii tehnico-stiintifice.

Prof.dr. Constantin Codreanu Cluj Napoca, 14.04.2008

Presedinte al Asociatiei Pro Eco-Sanitas Cluj

Raspunsul autorilor la acest punct de vedere transmis de dl. prof.dr. Codreanu este redat de asemenea integral, in randurile urmatoare:

Stimate d-le prof. dr. Constantin CODREANU,

va multumim pentru atentia cu care ati citit articolul nostru din Revista Tehnica Instalatiilor nr. 3(55)/2008, intitulat “Evacuarea gazelor de ardere ale unui cazan mural de apa calda in cazul unui condominiu – cos care sa depaseasca aticul cladirii?”

Referitor la comentariile dvs.:

1.Pe parcursul intregului articol am facut referire numai la cazane murale cu cos “tip ventuza". Aceste cazane sunt de tipul C1 si constructia lor nu permite evacuarea gazelor de ardere decat pe orizontala. GP 051-2000, din care am reprodus fig. 11, reglementeaza si distantele de montare admise ale cosurilor “tip ventuza” fata de elementele constructive ale cladirii. GP 051-2000 a fost aprobat de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului cu Ordinul nr. 50/N din data de 30 iunie 2000. De la data aprobarii, GP 051-2000 nu a fost modificat.

2.In “MANUALUL TEHNIC DE INSTALARE SI INTRETINERE” al “centralelor murale pe gaz MILENIUM 24 E, 24 A”, la pag. 10 apar intr-adevar cazane murale care sunt racordate la cosuri interioare ce depasesc aticul cladirii. Dar aceste cazane sunt de tipul C4 si C8. In Romania nu exista normative / prescriptii tehnice care sa prevada / reglementeze modul de racordare si functionare in siguranta al cazanelor de tipul C4 si C8.

3.Centralele MILENIUM au fost fabricate de ACV – Belgia, firma TRUST EURO THERM SRL fiind importatorul si distribuitorul acestor centrale pe piata romaneasca.

Cu stima,

Expert Tehnic Extrajudiciar si Consultant – Cristian CETATEANU

Expert Tehnic Extrajudiciar si Consultant – Florin CETATEANU

N.R.

In incheiere, redactia revistei Tehnica Instalatiilor ii transmite domnului prof.dr. Codreanu toate asigurarile privind faptul ca singurul „grup de interese pe care il slujim” este reprezentat de cititorii revistei. Ne dorim ca pentru acestia revista noastra sa fie o sursa corecta de informatii, iar in cazul subiectelor controversate dorim sa publicam toate punctele de vedere argumentate, tot din interesul de a ne informa corect cititorii.

Redactia

Tehnica Instalatiilor

© Copyright 2006 - Editura Minos