Tevile Pexal si Kalpex - sistemul de conducte multistrat produs de firma Valsir si comercializat in exclusivitate in Romania de Romstal

1. Generalitati:
Sistemul de conducte multistrat Pexal / Kalpex este un sistem inovator care este recomandat atat pentru realizarea de retele interne de distributie a apei calde si reci, cat si pentru circuitele de incalzire si incalzirea prin pardoseala. Pexal-ul/Kalpex-ul este o teava, produsa cu o tehnologie speciala, care are avantajul de a imbina caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil. Materialul plastic folosit pentru stratul intern si pentru stratul extern este polietilena reticulata (PE-X), stratul intermediar metalic fiind realizat din aluminiu. Astfel, fluidul intra in contact in interiorul tubului cu stratul intern de PE-X (acest lucru asigurand avantaje din punct de vedere al igienei si al rezistentei la coroziune si de asemenea, o suprafata lipsita de rugozitati). Stratul de aluminiu este format in jurul stratului intern de PE-X, fiind sudat in lungime. Acest strat metalic ofera avantajul modelarii tubului cu foarte mare usurinta, acesta avand capacitatea de a-si mentine forma data, eliminandu-se astfel si folosirea unor fitinguri intermediare. De asemenea, un alt avantaj important al stratului de aluminiu este impermeabilitatea sa la difuzia oxigenului. Stratul extern de polietilena asigura o perfecta izolare a tubului fata de coroziunea agentilor externi si fata de fenomenul curentilor vagabonzi (coroziune electrochimica). Doua straturi de adeziv special leaga tubul metalic intermediar de cele doua straturi, intern si extern, de polietilena reticulata. Tubul multistrat are un coeficient scazut de dilatare liniara in comparatie cu celelalte tevi realizate din PE-X simplu (0,026mm­­/m°C comparativ cu coeficientul de 0,15 al PE-X -ului), astfel, dilatarile datorate schimbarilor de temperatura sunt reduse, acest lucru fiind benefic mai ales in cazul instalatiilor realizate in aer liber. In ceea ce priveste imbinarile pentru tuburile Pexal si Kalpex principalele racorduri utilizate sunt cele din alama compresie detasabila.
Racorduri prin compresie – prin intermediul acestui tip de racorduri se realizeaza o etansare perfecta prin strangerea piulitei peste inelul de strangere, care determina astfel, o imbinare ideala cu teava (Fig. 1).
Calitatea imbinarii este sporita de cele doua O-ring-uri care se afla intre racordul piulita si teava. De asemenea, garnitura de teflon are rolul de a elimina contactul dintre racordul piulita si stratul de aluminiu al tubului multistrat, prevenindu-se astfel coroziunea electro-chimica.
Utilizarea instalatiilor bazate pe tevi Pexal/Kalpex si a racordurilor corespunzatoare, reduce timpul de instalare cu aproximativ 45% in comparatie cu instalatiile realizate din tevi de otel, fier, cupru sau PP-R.
2. Caracteristicile tehnice ale tuburilor Pexal si Kalpex
Sistemul de conducte multistrat Valsir a fost realizat pentru a facilita instalarea si pentru a mari functionalitatea: un singur tip de teava, instalata cu racorduri speciale de alama, permite realizarea atat a instalatiilor de distributie a apei cat si a instalatiilor de incalzire.
In cazul tevii multistrat, avantajele tipice tevii metalice se adauga celor ale tevii din plastic si in acelasi timp calitatile unui material compenseaza defectele celuilalt. Aspectele negative ale metalului cum ar fi coroziunea, toxicitatea, depunerile, rigiditatea, greutatea, importante pierderi de sarcina, sunt neutralizate de tubul PE-X in contactul cu fluidul. Aspectele negative ale plasticului cum ar fi: permeabilitatea la gaze, la raze ultraviolete, dilatare termica si instabilitate sunt depasite datorita stratului de aluminiu.
A. Rezistenta la abraziune, depuneri si coroziune
Stratul interior de PE-X nu poate fi atacat de coroziune, din acest motiv suprafata nu se corodeaza si deci nu se desprind particule de rugina, portiuni de calcar sau resturi provenite din coroziuni galvanice.
PE-X-ul este extrem de rezistent la abraziune. Aceasta proprietate este foarte importanta in special in coturi, unde se amplifica actiunea abraziva a impuritatilor prezente in apa, mai ales cand viteza acesteia este foarte mare.
B. Alungirea
Dilatarea termica (0,026 mm/m°C) este asemanatoare cu a tevilor metalice.

Alungirea diverselor tipuri de tevi

Tipul tevii

Alungirea exprimata in mm pentru o teava lunga de 10 m, cu o variatie termica de 50°C

PEXAL si KALPEX

13,00

Otel zincat

6,0

Otel inox

8,3

Cupru

8,3

Material plastic
(PE-X, PEHD, PPRC)

60-90


C. Comportamentul mecanic:
Raza curburii poate varia de la 2,5 la 5 ori diametrul tevii si sectiunea in curba ramane constanta.
Teava, o data indoita, ramane in pozitia dorita ca o teava metalica. De asemenea, este posibil ca atunci cand trebuie sa se faca instalatii in serie, sa se pregateasca in depozite tevi cu racorduri gata asamblate si ulterior sa se duca in santier pregatite pentru asamblarea instalatiei. Maleabilitatea tevii permite executarea curbelor cu raze foarte mici. Daca trebuie curbate tevi mai groase, sau daca trebuie realizate raze de curbura foarte mici, este necesara folosirea arcului pentru indoirea tevilor.
D. Impermeabilitatea la oxigen:
Stratul de aluminiu reprezinta o bariera perfecta pentru moleculele gazoase, datorita prezentei sale evitandu-se pericolul de coroziune datorat infiltrarilor de oxigen si daunelor datorate expunerii la razele ultraviolete.
E. Rugozitatea:
Stratul intern al tubului are o suprafata neteda (rugozitate 0,007mm) si nu poate prezenta incrustatii de calcar sau rugina. Pierderile de sarcina sunt foarte scazute si, un lucru foarte important, raman constante in timp.
F. Gradul de igiena:
Sistemul este utilizat fara contraindicatii in orice tip de instalatie. Materialele folosite pentru tevi si racorduri nu sunt toxice si pot fi utilizate pentru transportul apei potabile.
G. Comportamentul la foc:
Teava nu este usor inflamabila datorita stratului metalic din interiorul tevii. Densitatea fumului dezvoltat este oricum foarte scazuta.
H. Conductivitatea termica:
Conductivitatea termica a tubului este de 0,43W/mxK, adica foarte scazuta. In comparatie cu cea a tevilor de cupru, tevile Pexal au o conductivitate de aproximativ 900 de ori mai redusa.
I. Greutate:
Greutatea specifica a tevii Pexal este foarte scazuta. Un colac de 100m – avand o dimensiune 16 x 2 – cantareste aproximativ 13 kg.
J. Proprietati fonoabsorbante
Proprietatile fonoabsorbante ale tevilor Pexal si Kalpex sunt foarte bune. Cele doua straturi de polietilena reticulata (intern si extern) ale tevii atenueaza mult zgomotul care in mod normal nu este absorbit de tevile metalice.
K. Durabilitate in timp
Materialele au o foarte buna rezistenta la imbatranire, daca se utilizeaza la temperaturile si presiunile indicate, (valori ale presiunii pana la 10 bar, temperatura de lucru de 80°C - 95°C). Testele de imbatranire artificiala efectuate in laborator au indicat ca teava are o durata de viata de peste 50 de ani.
La temperaturi de lucru sub 50° C, tevile PEXAL si KALPEX pot suporta presiuni care depasesc 10 bar, fara a se distruge (pana la 25 bar la o temperatura de 20 °C).
3. Comparatie intre tevile multistrat Pexal / Kalpex si celelalte tipuri de tevi prezente pe piata
3.1. Dilatarea termica: Dupa cum am mai mentionat, teava multistrat are o dilatare termica foarte apropiata de cea a metalelor, acest lucru datorandu-se prezentei stratului de aluminiu si a adezivului care impun straturilor de PE-X dilatarile stratului metalic. In tabelul alaturat se face confruntarea intre coeficientii de dilatare termica a tevii PEXAL si ai altor materiale.

Coeficientul de dilatare termica pentru tevi din diferite materiale

Tipul tevii

Coeficientul de dilatare termica [mm/(°C/m)]

PEXAL-KALPEX

0,026

Otel galvanizat

0,012

Otel inox

0,017

Cupru

0,017

Plastic (PE-X, PEID, PPRC)

0,12-0,20


3.2. Rugozitatea: Materialele folosite la fabricarea tevilor pentru transportul unui fluid sub presiune au caracteristici diverse: una dintre aceste caracteristici este rugozitatea tubului, adica prezenta imperfectiunilor datorate naturii materialului in partea interna a tubului, care genereaza o pierdere de sarcina si deci o diminuare a debitului. Este posibil deci ca doua tevi realizate din materiale diferite si avand diametre diferite sa poata transporta aceeasi cantitate de lichid.
In tabelul care urmeaza sunt prezentate rugozitatile diferitelor materiale.

Rugozitatea pentru tevi din diferite materiale

Tipul tevii

Rugozitate (mm)

PEXAL-KALPEX

0,007

Cupru

0,015

PP-R

0,007

Otel galvanizat

0,045

PE-X

0,007

Otel inox

0,040


3.3. Conductivitatea termica: Conductivitatea termica a tevilor multistrat comercializate de Romstal este foarte scazuta (pierderea de caldura de cca 900 de ori mai mica decat la cupru).
4. Utilizarea tevilor Pexal/Kalpex
4.1. Instalatie sanitara cu colector modular si robineti de inchidere (Fig. 2);
4.2. Instalatie de incalzire cu colector modular si robineti de inchidere (Fig. 3);
4.3. Instalatie de incalzire prin pardoseala (Fig. 4).
Important de retinut: Pexal-ul si Kalpex-ul sunt printre putinele tevi multistrat prezente in Romania care au stratul de aluminiu sudat, majoritatea tevilor multistrat avand stratul de aluminiu suprapus. Din acest motiv, tevile Pexal si Kalpex ofera o rezistenta crescuta in timp.

1. Strat exterior: Teava din polietilena reticulata PE-xb (reticulata pe baza de silani). Culoarea RAL 9003 (alba);
2. Strat intermediar: Teava din aliaj de aluminiu sudat longitudinal cap la cap;
3. Strat de legatura: Doua straturi de adeziv unesc tubul metalic intermediar de stratul exterior si cel interior;
4. Strat interior: Teava din polietilena reticulata PE-xb (reticulata pe baza de silani).

Important de retinut:
Pexal-ul si Kalpex-ul sunt printre putinele tevi multistrat prezente in Romania care au stratul de aluminiu sudat, majoritatea tevilor multistrat avand stratul de aluminiu suprapus. Din acest motiv, tevile Pexal si Kalpex ofera o rezistenta crescuta in timp.

© Copyright 2006 - Mediaexpert