Sistem multienergie de incalzire si preparare ACM
- Cazan pe lemn, puffer, panouri solare -

Cazan de otel cu gazeificare, sistem automat de modulare a puterii de ardere;
Protectie anticoroziva – focar din otel de 8 mm grosime;
Trei drumuri de fum;
Acumulator de energie – puffer, izolatie poliuretan 100 mm;
Modul de automatizare digital pentru controlul intregului sistem.
Cazanul ASPIRO dotat cu panou de comanda DIGITAL permite alcatuirea acestui sistem complet compus din cazan pe lemn, acumulator de energie - Puffer, panouri solare si gestionarea sa prin sistemul electronic de automatizare si control al functionarii cazanului – TERMODUE.
Randament energetic – economie de combustibil
Pentru ca nu arde lemnul direct ci foloseste gazele din continutul acestuia, ASPIRO permite o exploatare completa a combustibilului solid care se materializeaza printr-un randament inalt al arderii si un impact scazut asupra mediului datorita cantitatii reduse de fum si de substante nocive rezultate din ardere.
Prezenta catalizatorului in focar impiedica contactul direct dintre flacara si zona de schimb termic, permitand totodata gazelor arse sa parcurga cele 3 DRUMURI DE FUM, cu o mai buna cedare a caldurii catre agentul termic. Se inregistreaza o foarte mare reducere a reziduurilor necombustibile solide si chiar absenta reziduurilor necombustibile gazoase, datorita temperaturii ridicate atinsa in aceasta zona.
Randamentul ridicat (peste 90%) permite ca la o dimensionare corecta a instalatiei de incalzire, cazanul sa fie alimentat in medie de doar 2-3 ori pe zi.
Sistem de automatizare digital - TERMODUE
Acest panou digital de gestionare a cazanelor pe lemn ARCA, permite functionarea sistemului in regim complet automatizat, interventia operatorului fiind necesara doar pentru alimentarea periodica cu lemn:
dotat cu microprocesor cu memorie
EEPROM;
memorie nevolatila: parametrii raman in memorie 10 ani fara alimentare;
ecran cu cristale lichide cu 4 linii de afisare (in limba romana);
program de autodiagnosticare pentru detectarea defectiunilor interne sau a erorilor de montaj.
Permite realizarea urmatoarelor functiuni:
functionarea in regim manual sau automat;
prioritate preparare de apa calda menajera;
controleaza: pompa de circulatie in functie de temperatura ambientala, pompa de recirculare cazan (pentru protejarea cazanului impotriva aparitiei condensului acid), temperatura minima si maxima de functionare a cazanului;
dispune de diferentiale termice de temperatura, setate pentru a evita pornirile si opririle repetate ale tuturor pompelor din circuit;
vizualizare a diferitelor regimuri de lucru prin afisajul cu cristale lichide, cat si prin leduri.
Protectie anticoroziva
Toti peretii camerei de combustie sunt construiti din otel cu o grosime de 8 mm si nu prezinta in zona superioara nici un cordon de sudura. In plus, peretii anterior si posterior ai magaziei de lemne sunt pereti uscati, confectionati din ciment refractar si nu sunt traversati de apa.
Modularea puterii furnizate
Sistemul automat de modulare a puterii de ardere, prin reglarea debitului de aer ce intra in cazan, permite adaptarea permanenta a cazanului la cerintele instalatiei.
Legenda:
1. Perete uscat frontal
2. Perete uscat posterior
3. Ventilator
4. Modulator termostatic
5. Aer primar
6. Aer secundar
7. Schimbator de caldura pentru a.c.m.
Siguranta in exploatare
ASPIRO este prevazut si cu un sistem de protectie la suprasarcina, compus dintr-un schimbator de siguranta imersat complet in paturile superioare de agent primar si care permite racirea acestuia, la atingerea temperaturii de 98 – 100°C. Este de remarcat faptul ca acest sistem protejeaza cazanul si in cazul intreruperilor accidentale de curent electric.
Puffer – acumulator de energie.
Pufferele ARCA sunt vase de acumulare din otel, in constructie sudata, izolate cu poliuretan de 100 mm grosime si protejate la exterior cu PVC. Sunt construite in doua variante:
varianta simpla cod PUF cu un volum maxim de 5000 l asigura doar functia de acumulator, permitand conectarea unui numar de 2x4 circuite cu racorduri de 1 1/2“;
varianta combi cod PUF C cu um volum maxim de 2000 l, include o serpentina pentru circuitul secundar (ex. panouri solare) si un vas de acumulare pentru preparare de ACM; in functie de model vasul de acumulare ACM poate fi construit din otel teflonat, portelanat sau din otel inoxidabil. Optional Puffer-ul poate fi dotat si cu o rezistenta electrica.
Presiunea maxima de functionare a pufferelor este de 3 bari pe circuitul de incalzire si de 6 bari pentru circuitul sanitar.
Avantajele utilizarii unui acumulator tip puffer:
mareste autonomia sistemului intre doua incarcari, dupa intrarea in regim a puffer-ului, oferind avantajul nealimentarii cu lemn pe timpul noptii;
instalatia poate functiona la temperatura joasa in timp ce cazanul este mentinut la o temperatura inalta, mod de functionare avantajos pentru a obtine un randament maxim si o protectie eficienta anticondens atat a cazanului cat si a traseului de gaze arse; se obtine astfel o prelungire a duratei de viata a cazanului pe lemn;
permite racordarea la un sistem de panouri solare;
racordarea la mai multe circuite de incalzire se poate face direct din puffer.
Intreaga instalatie este controlata de panoul de automatizare digital al cazanului, TERMODUE; acesta foloseste cele 5 sonde PTC de temperatura S1 – S5 si, in functie de parametrii setati in panou, comanda circulatia in cele trei circuite: cazan – puffer, instalatie solara – puffer si puffer – instalatie interioara de incalzire. De asemenea in functie de sondele S4 si S5 este comandata pompa de recirculare cazan.
Sistemul prezentat in schema de mai sus poate fi alcatuit folosind oricare din modelele gamei ASPIRO pentru o putere de la 30 kW la 83 kW, sau folosind gama REGOVENT pentru puteri ce ajung pana la 142 kW. Puffer-ul aferent se alege in functie de autonomia dorita, numarul de circuite de incalzire, tipul de instalatie. Numarul si tipul de panouri solare depinde de asemenea de consumul de ACM din perioada insorita a anului in care se pot folosi.
Important: intr-o instalatie ce contine un cazan cu functionare pe lemn este recomandat ca vasul de expansiune sa fie deschis.
Pentru detalii tehnice suplimentare va invitam sa ne vizitati in perioada 22 – 25 martie in cadrul targului international Romtherm 2006: complex expozitional Romexpo, standul cu nr. 25-32 - pavilion 13.

 

www.eurotherm.ro
Ing. Marian BIRO

© Copyright 2006 - Editura Minos