O problema - epurarea apelor uzate -
si solutia - mini-statia de epurare AquaClean

AquaClean, sistemul de epurare individuala, reprezinta o solutie ingenioasa, unica demna de luat in considerare, in situatia inexistentei unei conectari la sistemul centralizat de canalizare. Acest sistem asigura respectarea normelor calitative, referitoare la deversarea apelor menajere in mediul natural si, implicit, diminuarea riscurilor asupra mediului si a sanatatii umane. Studiile de eficienta, efectuate asupra AquaClean, au demonstrat ca acest sistem asigura o calitate a efluentului care permite evacuarea acestuia in soluri permeabile si emisari naturali, in conditii de utilizare rationala si eficienta.
Apele uzate menajere sunt rezultatul utilizarii apei potabile, pentru satisfacerea nevoilor gosopodaresti si de igiena, din cadrul unei locuinte: bucatarie, toalete, dusuri si bai. Apele menajere contin materii in suspensie sau dizolvate, de natura minerala si/sau organica. Acestea prezinta, in mod uzual, depasiri ale concentratiilor unor parametri care pot reprezenta o sursa de poluare, in situatia in care acestea sunt descarcate, fara o eventuala epurare, in emisari naturali.
Investitiile specifice substantiale si costurile de exploatare si de intretinere ridicate nu permit asigurarea unor servicii esentiale oricarei comunitati, asa cum este sistemul modern de canalizare.
Valrom a dezvoltat o strategie dedicata solutionarii problemei apelor uzate, prin realizarea unei mini-statii de epurare inovatoare si prin responsabilizarea administratiilor locale.
Epurarea apelor uzate trebuie sa respecte o serie de norme aprobate de catre Uniunea Europeana, privind calitatea apelor si a modificarilor ulterioare ale acesteia (Legea 152/99 a Uniunii Europene; NTPA 011/2002 - norme tehnice privind colectarea, epurarea si evacuarea apelor uzate orasenesti; NTPA 002/2002 - norme privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare; NTPA 001/2002 - stabilirea limitelor de incarcare cu poluanti a apelor uzate industriale si orasenesti la evacuarea in receptori naturali; Legea 188/2002 - norme privind conditiile in care se poate efectua descarcarea in mediul acvatic a apelor uzate). Aceste norme ofera o definire corecta, transparenta si masurabila asupra importantei epurarii apelor uzate.
AquaClean reprezinta o alternativa optima pentru solutionarea acestei probleme, garantand utilizatorului final o fiabilitate maxima, o durata indelungata de viata si costuri de exploatare si de intretinere minime. Efectul imediat este cresterea confortului, implicand si o crestere a calitatii vietii.
Conceptul AquaClean, dezvoltat in colaborare cu reprezentantii catedrei de Inginerie Sanitara si Protectia Apelor, Facultatea de Hidrotehnica, din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, pune in legatura interiorul si exteriorul, integrand locuinta in fluxul continuu al unui sistem de canalizare.
Confortul si sanatatea sunt protejate cu ajutorul acestei mini-statii de epurare compacte, care elimina toate inconvenientele foselor septice: mirosurile neplacute, mentinerea unor surse de infectii, vidanjarile repetate la intervale scurte de timp, etc.
Operational, acest produs sintetizeaza si pune in valoare ceea ce reprezinta un produs eficient, necesar si ecologic.
Sistemul imbina atat performantele tehnice, cat si functionalitatea, reflectand stilul de viata actual, care vizeaza, in primul rand, economia cat mai mare de timp si de efort.
Bazinul de aerare, decantorul si cosul de acces, sunt executate monobloc, prin turnarea polietilenei, material recunoscut pentru rezistenta foarte mare la coroziune, abraziune si depuneri, precum si la actiunea agentilor chimici.
Procesul de aerare se realizeaza prin intermediul unui difuzor cu membrana, generator de bule fine. Aerul este introdus printr-o suflanta, amplasata in zona cosului de acces.
Decantorul este prevazut, in zona inferioara, cu o serie de goluri, al caror scop este acela de a realiza recircularea namolului. Valrom recomanda inspectarea periodica si vidanjarea mini-statiei de epurare la un interval de 1-3 ani, in functie de incarcarea apei brute.
Alimentarea mini-statiei de epurare se realizeaza printr-o conducta din polipropilena (PP), cu diametrul de 110 mm.
AquaClean foloseste principii de epurare, similare celor din instalatiile industriale, in doua etape: fermentarea aeroba, cu namol activat, bazat pe un sistem de aerare cu bule fine si decantarea, cu recirculare de namol. Sistemul de epurare prezinta o serie de avantaje majore:
Circulatie in contracurent aer-apa;
Transfer si difuzie accelerata a oxigenului in apa;
Faciliteaza circulatia flocoanelor biochimice in apa;
Asigura contactul intim intre flocoane si apa uzata si impiedica sedimentarea acestora.
Mini-statia este dimensionata pentru patru persoane, inregistrand un consum mediu total de apa de 600l/zi. AquaClean permite preluarea, pe termen scurt (1-3 zile), a debitelor de ape uzate, generate de maxim 8 locuitori echivalenti. Prin conectarea in serie sau in paralel a doua mini-statii, se pot prelua, in mod permanent, debitele de ape uzate produse de 4-8 locuitori echivalenti. AquaClean este destinata zonelor pietonale, necarosabile. In situatia montarii in zone carosabile cu trafic usor (maxim 25 tone), trebuie respectate normele legale de montare a capacelor carosabile.
Valrom a dezvoltat o retea eficienta de servicii, pentru a raspunde, in mod adecvat, cerintelor utilizatorilor finali, instalatorilor, comerciantilor si specialistilor in domeniu. Serviciul de consultanta tehnica gratuita este caracterizat prin promptitudine, eficienta si corectitudine. Mini-statia de epurare AquaClean se comercializeaza impreuna cu documentatia tehnica, necesara cunoasterii detaliate a modalitatilor de instalare, a functionarii produsului si a normelor privind siguranta in exploatare.

Valrom Industrie SRL

© Copyright 2006 - Editura Minos