Honeywell – termostatul ...


Istoria Honeywell incepe de prin anul 1885 cand un inventator pe nume Albert Butz a patentat un regulator de furnal cu alarma. Acest tanar inventator a creat compania Butz Thermo-Electric Regulator Co. in Minneapolis in 23 Aprilie 1886. Aceasta firma a functionat sub aceasta denumire pana in 1916 cand a fost cumparata de W.R. Sweatt care a redenumit compania in „Minneapolis Heat Regulator Company“.
In anul 1904 un tanar inginer pe nume Mark Honeywell a perfectat un generator de caldura.
Doi ani mai tarziu acesta infiinteaza propria sa firma „Honeywell Heating Specialty Co. Incorporated“ specializata in productia de generatoare de caldura cu apa fierbinte.
In anul 1927 fuzioneaza cu firma „Minneapolis Heat Regulator Company“ si formeaza noua firma numita „Minneapolis-Honeywell Regulator Co.“, Mark Honeywell devenind presedinte.
A urmat o perioada de achizitii si expansiune in lumea larga. Prima filiala europeana a firmei s-a deschis in Olanda in 1934, iar in Romania in anul 1993.
In anul 1963 numele companiei a fost schimbat in „Honeywell Inc.“. Aceasta ar fi, foarte pe scurt, istoria Honeywell, o firma ce are la ora actuala 108.000 de angajati in lumea larga si o cifra de afaceri de 23 miliarde de dolari realizata in anul 2003.
Honeywell a pus un accent deosebit pe cercetare si dezvoltare alocand fonduri importante in mod constant, astfel a inventat si revolutionat o gama larga de produse de automatizare si control; dar sa ne concentram doar asupra termostatelor: istorie si oferta curenta.
In anul 1953 Honeywell redeseneaza termostatul, conferindu-i acestuia un aspect si nume unic „The Round“. Doar in America de nord acest model s-a vandut pana astazi in peste 50 de milioane de exemplare.
T86 „The Round“ este un termostat electromecanic cu termometru.
Caracteristici tehnice:
Performante control: ±0,5°C
Element sensibil: bimetal
Tip comutare: cu mercur
Tip contact: basculant (SPDT)
Capacitate comutare: 1,5 (3,5)A, maxim 30Vca
Gama reglaj: 10...30°C
De atunci Honeywell a dezvoltat o serie de noi termostate ce aduc utilizatorului un plus de confort si o economie semnificativa de energie acestea fiind dublate de o calitate deosebita.
Termostat electromecanic T63, destinat aplicatiilor domestice de incalzire centrala. Se poate folosi pentru a controla cazanele de incalzire, pompe de circulatie sau ventile de zona. Este apreciat de persoanele ce doresc un termostat robust, fiabil si foarte simplu de utilizat.
Caracteristici tehnice:
Performante control: ±0,5°C
Element sensibil: diafragma dubla cu gaz
Tip comutare: comutator incapsulat
Tip contact: basculant (SPDT)
Capacitate comutare: 10(3)A la 230Vca
Gama reglaj: 10...30°C
Optional: buton pornit/oprit si lampa indicare „cazan pornit“.
Noul termostat electronic T66, aduce fata de T63 un plus de confort si afisaza temperatura ambianta, pastrand in acelasi timp usurinta in utilizare.
Caracteristici tehnice:
Alimentare: 2 baterii R6 alcaline (incluse)
Durata de viata baterii: aproximativ 2 ani
Performante control: ±0,3°C
Element sensibil: termistor
Tip comutare: releu
Tip contact: basculant (SPDT)
Capacitate comutare: 0,1...8A la 24...230Vca
Gama reglaj: 10...35°C in pasi de 0,5K
NOU: Buton „INCHIS / DESCHIS“ – termostatul ramane pe functia de „antiinghet“!
Afisaza: simbol cazan pornit, temperatura ambianta si la apasarea unuia dintre butoanele de reglaj – temperatura de referinta si de asemenea simbolul baterie descarcata si service.
Termostatul electronic cu microprocesor T87G, este varianta electronica a celebrului si consacratului termostat T86.
Caracteristici tehnice:
Alimentare: fara baterii, se alimenteaza folosind principiul „Power Stealing“, la caderea tensiunii in retea termostatul pastreaza in memorie cel putin 15 minute temperatura de referinta.
Performante control: ±0,5°C
Element sensibil: termistor
Tip comutare: releu
Tip contact: normal inchis (SPST)
Capacitate comutare: 0,02…1,2A, la 24Vca
Gama reglaj: 5...35°C in pasi de 0,5C
Afisaza: simbol cazan pornit, temperatura ambianta si la rasucirea rozetei un clic – temperatura de referinta

Cu ajutorul microprocesorului T87G realizeaza o functie suplimentara - fata de termostatele conventionale (inclusiv T66) – si anume controlul inteligent al cazanului – un numar de porniri/opriri prestabilite pe ora. Aceasta functie intra in actiune cand in ambient s-a atins temperatura de referinta, din acest moment termostatul realizeaza un reglaj proportional + integral cu actionare on/off a cazanului. Prin pornirea cazanului de 3, 6, 9 sau 12 ori pe ora (selectabil functie de marimea cazanului si eficienta sistemului) dupa atingerea temperaturii de referinta, temperatura apei din sistemul de incalzire va fi mentinuta aproape constanta evitandu-se astfel variatiile de temperatura din ambient si din sistem. Se asigura astfel un confort sporit, o reducere a consumurilor de energie si de asemenea se prelungeste viata schimbatorului de caldura al cazanului, a pompei de circulatie si se evita dilatarea tevilor (in special cele de cupru) si aparitia zgomotelor specifice. (vezi si reprezentarea grafica de la CM67)
Noul cronotermostat CM67 este conceput pentru controlul automat, in functie de timp si temperatura, a sistemelor de incalzire si racire din vile si apartamente. Poate fi utilizat ca parte componenta a unui sistem, pentru cazane combinate, cazane functionand pe pacura sau gaz, pompe de circulatie, ventile de zona cu actionare on/off si sisteme de incalzire electrica (maxim 8A).
Caracteristici tehnice:
Alimentare: 2 baterii R6 alcaline (incluse)
Durata de viata baterii: 3 ani
Element sensibil: termistor
Performante control: ±0,5°C
Tip comutare: releu
Tip contact: basculant (SPDT)
Capacitate comutare: maxim 8A la 24…230Vca
Gama reglaj: 5...30°C in pasi de 0,5°C
Pe ecranul cu cristale lichide se pot vizualiza o multitudine de informatii cum ar fi: temperatura ambianta, ziua curenta si ora (in format 24h sau 12h am/pm), simbolul cazan pornit, modul de lucru curent, simbolul baterie descarcata sau service, temperatura exterioara (cu senzor optional) si la apasarea butonului „i“ – info - a temperaturii de referinta.
Noutati:
1. Display-ul este luminat asigurand o mai buna vizibilitate:
• Culoarea de fond este verde deschis;
• Se autoinitiaza la apasarea oricarui buton;
• Se stinge automat dupa un interval de 7 sec. de la ultima apasare a unui buton.
Luand in calcul o medie de 70 sec. functionare pe zi timp de 365 zile pe an (10 apasari zilnice a unui buton), estimam timpul de viata al bateriilor incluse la circa 3 ani!
2. Trecere automata ora de vara / iarna:
• Softul va calcula in mod automat ultima zi de duminica din martie (trecere la ora de vara) si ultima zi de duminica din octombrie (trecere la ora de iarna);
• La ora 3:00 AM, ora va fi in mod automat setata.
3. Mesaj alertare perioada de service:
• Instalatorul poate seta numarul de luni de zile ramase pana la verificarea periodica a sistemului! Cronotermostatul va calcula perioada ramasa si cu o luna de zile inainte de data setata, va afisa pe display un mesaj de atentionare „Service“!
Caracteristici functionale:
• Program pentru 7 zile cu 6 trepte zilnic
Moduri lucru:
AUTO (automat) - cronotermostatul realizeaza controul functie de programul de timp reglat de dvs., 6 trepte/zi (cu 6 temperaturi diferite) independent pe fiecare zi;
Urmatoarele moduri de lucru au fost realizate pentru a evita reprogramarea cronotermostatului de fiecare data cand se doreste o modificare asigurandu-se astfel o flexibilitate sporita si o utilizare foarte simpla dupa principiul „o functie – un buton“:
Vacanta – – o temperatura economica ajustata de dvs. pentru un numar prestabilit de zile, la intoarcerea din vacanta cronotermostatul va trece automat in modul de lucru automat;
MAN (Manual) – se mentine temperatura constanta la o valoare ajustata de dvs.;
Petrecere – – se realizeaza o temperatura stabilita de dvs. pentru un numar prestabilit de ore;
Zi libera – – se realizeaza programul din ziua de duminica in ziua curenta sau urmatoare, functie utila mai ales pe durata sarbatorilor legale din zilele lucratoare;
Oprit (veghe) – se realizeaza doar protectia la inghet.
De asemenea CM67 poate fi controlat de la distanta prin linia telefonica (cu un modem telefonic suplimentar instalat) si comutat astfel de la o temperatura anti-inghet (sau economica) la o temperatura confort de 21°C. Aceasta functie se dovedeste foarte utila pentru casele de vacanta.
• Regimul „Installer set-up“ (reglaje pentru instalator) permite selectarea si ajustarea unor functii suplimentare, pentru a satisface cerintele specifice aplicatiei date:
- Optimizare;
- Protectie anti-gripare pompa;
- Reglarea limitei superioare/inferioare a temperaturii;
- Ajustarea temperaturii afisate + sau – functie de pozitia aparatului in incapere;
- Perioada minima de pornire (cuplare) a cazanului;
- Numarul de cicluri pornit/oprit pe ora ale cazanului;
- Functionare in sisteme de incazire sau racire;
- Latimea benzii de proportionalitate.
• Senzorul de temperatura exterioara (livrat ca accesoriu optional) poate fi cuplat la CM67 pentru afisarea temperaturii exterioare;
• Senzorul (optional) pentru temperatura la distanta poate fi cuplat la CM67 pentru a monitoriza si regla temperatura dintr-o alta incapere.
Vom explica doua dintre particularitatile cronotermostatelor Honeywell care le fac sa fie atat de apreciate in exploatare:
• „optimizare“, aceasta functie permite atingerea temperaturii dorite la ora programata prin pornirea instalatiei in avans. Spre exemplu, pe durata noptii a fost programata o temperatura de 18°C, incepand cu ora 6,00 se doreste o temperatura de 22°C. Cronotermostatul va porni instalatia in avans astfel incat la ora 06,00 sa avem temperatura programata, el memorand perioada necesara atingerii temperaturii ambiante si autocorectandu-se permanent dupa istoricul ultimelor 3 zile.
• „Forma Control - Proportional+Integral“ cu actionare on/off, aceasta functie elimina variatiile mari de temperatura din instalatie, prin pornirea si oprirea cazanului dupa un algoritm bine stabilit (acesta se poate modifica de catre instalator), astfel putand fi reglate numarul de cicluri pornit/oprit ale cazanului (de la 3 la 12 cicluri pe ora, functie de capacitatea si tipul cazanului), timpul minim de functionare intr-un ciclu (minim 10%). Cu aceasta functie se evita expansiunea brusca a conductelor din instalatie (in special la cele din cupru) si astfel nu vor mai apare zgomote ce deranjeaza in special noaptea. Evitandu-se socurile termice, se va prelungi implicit viata cazanului si a instalatiei in general.
Pentru a satisface si unele cerinte mai speciale CM67 este disponibil si in varianta Radio-Frecventa.

Honeywell Romania Srl
ACP Control Products
Environmental Controls

© Copyright 2006 - Editura Minos