HENCO
Tub multistrat pentru orice utilizare

1968 a fost anul in care Louis Hendrickx a fondat compania „Dura“ avand ca obiect de activitate producerea radiatoarelor din otel. Compania realiza mai mult de 44000 radiatoare pe zi. In 1976 s-a implicat si in introducerea unei alte linii de produse: radiatoare Henrad - 350 tone de otel pe zi (sau 70.000 pe an). In urmatoarea perioada, firma a produs 2 milioane de radiatoare pe an. Louis Hendrickx vinde in 1988 patentul Henrad, iar in 1992/1993 incepe productia de tub Henco care acum se bucura de o buna reputatie in intreaga lume.
In 2002 compania a realizat o productie de 40 milioane Euro reprezentand 1,5 milioane metri de teava/saptamana sau 60 milioane metri de teava/an. Henco ofera si o gama completa de fitinguri care face posibila realizarea oricarui proiect de instalatii. Din 1999 HENCO INDUSTRIES - Belgia si-a inceput propria productie de fitinguri PVDS (material sintetic de mare performanta) cu o productie de 30.000 bucati/zi. Toate produsele au un nivel ridicat de calitate. Fitingurile au fost testate in laboratoarele Universitatii Stuttgart conform standardului DIN. Mai mult, produsele Henco corespund urmatoarelor standarde: DVGW (in Germania), KIWA (Olanda), WRC (Anglia), CSTB (Belgia) precum si altor standarde din diferite tari.
Programul de investitii si tehnologia sunt doua din componentele strategiei Henco pentru a garanta clientilor sai performantele sistemului. Firma Henco continua sa ofere cea mai buna calitate si cele mai bune preturi.
Cu o gama completa de tub multistrat cu insertie de aluminiu, Henco propune tuturor profesionistilor un sistem de tub care poate fi folosit in toate instalatiile termice, sanitare si de incalzire prin pardoseala. Tubul de tip sandwich Henco se poate monta simplu si rapid, mentinandu-si forma chiar si dupa indoire, fiind rezistent la coroziune, la influenta factorilor chimici si electro-mecanici. De mentionat este si faptul ca tubul Henco pastreaza proprietatile igienice ale apei potabile. Pe scurt: „Henco, un tub pentru orice utilizare“.
Tuburile Henco (de la 14x2 pana la 32x3) sunt testate de DVGW si certificate conform DVGW DW-8241 AU 2292, DW-8501 2293, DW-8501AU 2294.
Structura tubului Henco
1. Tub interior PE-Xc realizat din PEHD de inalta densitate, reticulat prin fascicol de electroni, care corespunde normelor cele mai severe ale instalatiilor de apa potabila si care rezista la toate substantele agresive.
2. Folie de aluminiu sudata cap la cap – etansa la difuzia de oxigen; garanteaza stabilitatea formei.
3. Invelis exterior din PE-Xc: realizat din PEHD de inalta densitate, reticulat prin fascicol de electroni care ofera o buna protectie chiar atunci cand este folosit pe santier.
Cu o raza mica de curbura, flexibilitate mare si stabilitate inalta a tubulaturii, HENCO permite o montare economica si sigura. Se utilizeaza intotdeauna un arc la curbarea tubului pentru o raza de curbura inferioara de 3 ori fata de diametrul sau exterior.
Tubul Henco are urmatoarele proprietati care certifica calitatea marcii:
• 100% etans la difuzia de oxigen si a vaporilor de apa;
• coeficientul de dilatare liniara inferior metalului;
• izolant fonic;
• rezistent la temperaturi si presiuni inalte;
• suprafata neteda – pierdere mica de sarcina fara depuneri;
• stabilitatea formei;
• comportament flexibil;
• sensibilitate redusa la coroziune sau la depuneri;
• invelisul interior si exterior reticulat prin fascicol de electroni.
Caracteristici tehnice:
Invelisul interior este fabricat din polietilena reticulata (PEX), extrudat cu granule de polietilena de inalta densitate (PEHD). In jurul invelisului interior, este un strat de legatura special, care imbina omogen tubulatura interioara cu cea de aluminiu. Stratul de aluminiu (de 0.4 mm sau de 0.2 mm pentru Henco Super) este perfect circular, avand o sudura omogena pe lungime. Controlul sudurii se face mecanic. Tubul de aluminiu este la randul sau prevazut cu un strat de legatura care imbina omogen tubulatura exterioara cu cea de aluminiu. Cele doua straturi de PEX (interior si exterior) sunt reticulate prin fascicol de electroni.
Tubul multistrat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
• coeficientul de dilatare termica liniara egal sau mai mic decat 0.025 mm/m*k;
• coeficientul de conductibilitate termica = 0.43 W / m*k;
• pastrarea formei dupa indoire.
Tub multistrat Henco Pe-Xc / Al / Pe-Xc
reticulat prin fascicol de electroni (Fig. 2-3)
Reticularea este un proces prin care se formeaza legaturi intre molecule lungi de polimer. Aceasta se realizeaza prin expunerea tubului la un fascicol intens de electroni. Avantajul acestei metode este ca tubul destinat aplicatiilor sanitare nu trebuie sa fie spalat mai intai, el pretandu-se perfect la utilizarea apei potabile. In plus, datorita reticularii prin fascicolul de electroni, tubul multistrat Henco din Pe-Xc / Al / Pe-Xc capata caracteristici speciale precum:
• rezistenta ridicata la: temperatura, presiune, actiunea agentilor chimici si coroziune;
• flexibilitate.
Observatie: Pentru a raspunde normelor europene, tubul reticulat trebuie sa aiba un anumit grad de reticulare.
PE-Xa > 70%
PE-Xb > 65%
PE-Xc > 60%
Caracteristici chimice si fizice
1. Caracteristicile chimice: Tubul rezista la actiunea diferitelor substante chimice. Pentru o eventuala utilizare a tubului la transportul lichidelor de alta natura decat apa potabila, trebuie consultata firma Henco.
2. Caracteristici fizice:
• Stabilitatea formei: dupa indoire, tubul ia forma dorita, ceea ce faciliteaza si accelereaza montarea racordurilor si tratamentul ulterior al tubului.
• Rezistenta la uzura: tubul are un invelis interior de HDPE reticulat, care il face rezistent la uzura, chiar in cazul unei viteze ridicate de curgere.
• Coeficientul de dilatare: datorita stratului de aluminiu, coeficientul de dilatare este de 0.025 mm / mk fiind comparabil cu teava de cupru.
• Durabilitatea: la o presiune maxima de functionare de 10 bari si la o temperatura de functionare intre 0 si 70°C, este garantata o durata de viata de 50 de ani cu un factor de securitate de 1.5 Pmax.
• Gradul de toxicitate si de igiena: in ceea ce priveste toxicitatea tubului si igiena, el respecta normele cele mai severe. Aceasta face ca tubul sa fie sigur in proportie de 100% la transportul apei potabile.
• Clasa de rezistenta la foc: tubul multistrat Henco, care este alcatuit din doua straturi de polietilena reticulata si o folie de aluminiu sudata cap la cap corespunde normelor europene in vigoare cu privire la elemente de constructie inflamabile.
• Alte caracteristici: tubul nu conduce electricitatea. Daca diametrul tubului este ales corect, nu va exista poluare fonica datorata zgomotelor de curgere. Un montaj corect evita neplaceri cauzate de zgomot.
Domeniul de aplicare: sistemul este folosit la instalatiile sanitare, la incalzirea centrala, precum si la incalzirea prin pardoseala (100% etans la difuzia de oxigen). Pentru a se efectua o dimensionare corecta si rapida a instalatiilor cu tub multistrat, Henco pune la dispozitia proiectantilor si instalatorilor un instrument eficient - rigla de calcul. Cu aceasta rigla, parametrii importanti cum ar fi debitul, puterea calorifica, viteza de curgere, pierderea de presiune, pot fi calculati in mod sigur si rapid. (Fig. 4)
Izolarea tubului
Tuburile si racordurile trebuie izolate pentru protectia contra:
• condensarii;
• dilatarii;
• pierderilor de caldura;
• zgomotului.
In plus, este recomandat sa se izoleze tuburile acolo unde acestea se grupeaza, pentru a evita incalzirea pardoselii la temperatura mare. Henco ofera tuburi multistrat preizolate (cu izolatie de 4 sau 9 mm), precum si tuburi de protectie. (Fig. 5)
La cerere, se poate aplica o teaca de protectie in jurul tubului.
Tubul se va calibra intotdeauna la capete, urmand instructiunile fabricantului. Trebuie utilizate toate accesoriile (racorduri, calibratoare) prescrise de fabricant.
Trebuie prevazut un inel de teflon, pentru a evita contactul dintre folia de aluminiu interioara si alama racordului.
Pentru protejarea tubului multistrat impotriva eventualelor condensari sau a eventualelor efecte negative ale materialelor corozive din sapa de ciment, dar si pentru obtinerea unei izolatii acustice la zgomotele din scurgere, conductele de apa calda sau rece trebuie montate intr-o izolatie termica livrata de producator, alcatuita din spuma poliuretanica expandata cu grosimea de 4 sau 9 mm.
Spuma poliuretanica este prevazuta cu un strat subtire de PE, extrudat circular, rosu sau albastru, care-l protejeaza. Izolatia termica este fara CFC si are o conductibilitate termica de 0.055 W / mk.

Ing. Mihaela Bighiu
www.eurotherm.ro

© Copyright 2006 - Editura Minos