Evenimente expozitionale
Thermostahl Romania S.A.
Kroll: Leader pe piata generatoarelor...
Hobbit Integral RO: Sistemele inteligente...
Oportunitati si exigente privind...
Ferroli Romania: Econcept 50A...
Tevi din fonta fara mufe tip PAM–GLOBAL
LAING prezinta: Realizarea incalzirii...
Instalatii tehnico-sanitare pentru...
Pompele termice sunt in „ofensiva“
Conlucrarea hidroforului cu...
Fii cel mai bun, muncind alaturi...
Junkers: Cazanele de incalzire din gama...
Instalatii locale de alimentare cu apa
Solutii pentru controlul incalzirii in pardoseala
Adaptarea sistemelor de alimentare...
Riello
Asigurarea energiei cu ajutorul pompei...
Protherm – calitate la un pret rezonabil! ...
Eficienta energetica si de cost a...
Primex, Ariston: Siguranta de a...
Opinii privind managementul...

Tevi din fonta fara mufe tip PAM – GLOBAL

Tevile tip PAM – GLOBAL sunt produse de firma SAINT-GOBAIN HES din Germania, unul din cei mai mari producatori de conducte din fonta din lume. Dupa anul 1990, majoritatea instalatiilor interioare de canalizare menajera si pluviala din cadrul cladirilor civile si industriale proiectate s-au executat din tevi si piese de legaturi din PVC-KG, polietilena sau polipropilena, fiind folosite datorita montarii mult mai usoare, gamei diversificate a pieselor de legatura si ofertei tot mai mari pe piata romaneasca. Totusi, tevile de scurgere din fonta nu pot fi total inlocuite, avand in vedere ca normativele recomanda folosirea lor in anumite situatii si la anumite categorii de cladiri.
În continuare dorim sa va prezentam tevile din fonta fara mufe, produse de peste 30 de ani de firma SAINT-GOBAIN HES din Germania, intreg sistemul oferit devenind un etalon de marca pentru calitate. Din toata gama de tevi din fonta fara mufe vom prezenta tipul PAM-GLOBAL S, folosit la sistemele de evacuare a apelor menajere si pluviale din cladiri.
În prezent, lucrarile de instalatii sanitare in cladirile civile si industriale se pot executa cu usurinta, rapid si eficient, datorita sistemului rapid de imbinare prin cuple tip PAM-GLOBAL RAPID-S, executate din otel crom, cu manson de etansare din EPDM, fixat cu ajutorul consolelor, colierelor si bratarilor de elementele de rezistenta.
La ora actuala, nici un alt sistem de evacuare a apelor uzate din cladiri nu ofera mai multe avantaje din punct de vedere al sigurantei, fiabilitatii, economicitatii, protectiei impotriva flacarilor si propagarii incendiilor, izolatiei fonice, precum si protectiei mediului inconjurator ca PAM – GLOBAL.
Toate tevile PAM – GLOBAL au ca procedeu de fabricatie turnarea prin centrifugare De Lavand. Acest procedeu presupune ca dupa turnarea tevilor, acestea vor fi tratate termic la o temperatura de 950°C, urmate de o racire treptata si uniforma. Acest tratament termic, confera materialului calitati mecanice imbunatatite:
• scaderea tensiunilor proprii;
• cresterea rezistentei la tractiune.
Astfel se elimina orice risc de propagare a rupturilor, materialul nu mai este „fragil“, fiind „ductil“ si rezistent.
Tevile PAM – GLOBAL S reprezinta un sistem complex realizat stratificat astfel:
• strat interior din rasini epoxidice cu proprietati optimizate (130 µm) HPS 2000;
• fonta turnata prin centrifugare, dupa procedeul De Lavand;
• strat exterior, prin aplicarea grundului 40 µm lac acrilic optim impotriva influentelor chimice si mecanice prin aplicarea unui procedeu de acoperire cu straturi pe baza de rasini epoxidice modificate. În plus suprafata noua, extrem de neteda imbunatateste din punct de vedere tehnic comportarea la curgere si evita formarea crustelor, respectiv depunerile.
Stratul interior al tevilor din fonta si a pieselor de legatura din fonta sunt adaptate ideal unele la altele, astfel incat la valori ale rezistentei in interiorul sistemului de tevi de scurgere PAM – GLOBAL S sa nu apara diferente.
Acoperirile cu straturi ale tevilor si pieselor de legatura PAM-GLOBAL S depaseste de departe cerintele DIN EN 877.
La exterior tevile sunt protejate cu un grund de culoare rosu – maroniu, care se aplica prin procedeul de stropire. Pe grundul de la exteriorul tevilor pot fi aplicate, daca sunt necesare, lacuri colorate si sisteme de vopsire.
Asigurarea calitatii este certificata conform DIN ISO 9001 si efectuata de institutii neutre si externe.
Sistemele PAM – GLOBAL din fonta au cele mai bune proprietati de protectie impotriva flacarilor, si de izolatie impotriva incendiilor. La trecerea tevilor din fonta prin elementele de rezistenta (pereti, plansee), golurile intre acestea si tevile din fonta se vor etansa cu fibre minerale; acestea trebuie sa prezinte o temperatura de topire de cel putin 1000°C , iar greutatea specifica a vatei minerale trebuie sa fie de cel putin 100 kg/m3.
De asemenea, se asigura o buna protectie fonica a instalatiilor sanitare, fiind respectate prevederile DIN 4109.
Tevile din fonta fara mufe de tipul PAM-GLOBAL S se executa in 9 tipodimensiuni, de la DN40 la DN300, cu lungimea de 3,0m. Taierea tevilor se face pe santier, cu ajutorul unui dispozitiv manual de taiat tuburi din fonta.
Piesele de legatura acopera toata gama de cerinte, avand aproximativ 50 de repere. La baza fiecarei coloane se monteaza piesa suport pentru coloana din fonta (stut din teava de fonta cu guler), care este prevazuta cu colier si consola de fixare de elementele de rezistenta.
Cu ajutorul cuplajului PAM-GLOBAL RAPIDS executat din otel crom, avand un surub de strangere si etansat cu garnitura din EPDM, se asigura o imbinare rapida si sigura a tevilor si pieselor de legatura din fonta.
Sistemul PAM-GLOBAL asigura piese speciale de trecere de la fonta la polipropilena, montate in legaturi la obiectele sanitare, precum si piese speciale la trecerea de la fonta la PVC-KG.
Fixarea tevilor din fonta montate pe orizontala sau in coloane se realizeaza cu ajutorul colierelor PAM-GLOBAL TYRODUR prevazute cu tije reglabile sau coliere metalice, garnitura pentru izolare fono, sistem complet de prindere de elementele de rezistenta, montate la distantele recomandate de producator.
Siguranta lucrului bine facut, confortul si calitatea vor aduce noutatea si perfectiunea in realizarea proiectelor, utilizand fonta tip PAM-GLOBAL. ROMLIV SRL Timisoara a promovat sistemul prezentat in cadrul celor doua proiecte intocmite pentru beneficiarul LEONI WIRING SYSTEMS, la corpurile de birouri aferente celor doua hale de productie de cablaje electrice pentru industria auto din Arad si Bistrita. Concluziile venite din partea constructorului privind punerea in opera a tevilor din fonta fara mufe cu sistemul PAM-GLOBAL S ne-au incurajat in tentativa noastra de a incerca sa promovam materialele si echipamentele de calitate.

ing. Liviu Cocis
ing. Liliana Vilcea
S.C. ROMLIV S.R.L Timisoara

© Copyright 2006 - Editura Minos