Economia optima de energie in...
Masuri de prevenire si stingere... - partea III
Ce este Samsung DVM?
Novet - Ro - Noi incalzim lumea.
Statiile de pompare ABS Piranhamat...
Utilizarea complexa a energiei geotermale
Ferroli Romania: Domitop...
Incalzirea spatiilor mari - partea a IV-a
Junkers: traditie in sisteme...
Pila electrica cu combustie...
Armacell - O firma tanara cu o traditie...
Sisteme din cupru - sisteme profesionale...
Asigurarea apei calde pentru consumul...
Laing: Cazane electrice pentru...
HOBBIT Industrial: Sistemele electrice...
Utilizarea pompelor de caldura la incalzirea...
O provocare a calitatii germane Vaillant:...
Noutati privind instalatiile electrice...
Riello: un lider mondia
Sisteme radiante de racire cu tuburi subtiri
Despre instalatii de conditionare si...
Viessmann prezinta: Utilizarea energiei...
Apele pluviale
Honeywell: Un standard in...
Selin S: Siguranta pe termen indelungat
Metode de echilibrare hidraulica
Economii de energie prin utilizarea...
Bolidtan - pentru arene exterioare
Polymet-L: Tubul flexibil multistrat...

Noutati privind instalatiile electrice de iluminat din cadrul gospodariilor a C.T.E. si C.E.T pe carbune

In perioada actuala, pe plan mondial se fac eforturi deosebite pentru folosirea cat mai eficienta a resurselor energetice de orice fel, sunt cautate toate caile si mijloacele pentru a asigura o cat mai buna gospodarire a energiei electrice pentru a evita pierderile nejustificate si pentru a reduce costurile, lucru esential intr-o economie de piata.
Tinand cont de aceste cerinte, alaturi de celelalte domenii ale activitatilor productive, constructiile din cadrul obiectivelor energetice trebuie sa fie proiectate si executate cu o calitate si eficienta ridicata. Problemele ce sunt prezentate in referat trateaza solutii noi, imbunatatite privind instalatiile electrice de iluminat interior si exterior aferente gospodariei pe carbune: 1. Statia de descarcare carbune; 2. Depozitul de carbune; 3. Estacada de descarcare; 4. Benzile transportoare; 5. Turnurile de transbordare din cadrul CTE si CET-urilor.
Solutiile noi, adoptate, au fost concepute sa asigure in exploatare un consum minim de energie si materiale, o mare fiabilitate si siguranta in functionare.
In cadrul unei centrale, gospodaria de carbune constituie un obiect important, de functionarea sa fiind legata buna functionare a intregii centrale si de asemenea un obiect cu o mare pondere in valoarea intregii investitii.
Din punct de vedere al conditiilor referitoare la mediu, in care trebuie sa functioneze iluminatul artificial, putem sa consideram ca acestea sunt grele, praf de carbune in atmosfera si riscuri de incendiu categoria C (BE2), depuneri de praf combustibil categoria PC (AE5), trepidatii. Din aceste conditii, toate materialele si echipamentele folosite (cabluri, corpuri de iluminat, echipament comutatie) trebuie sa indeplineasca cerintele impuse de normativele in vigoare (cabluri cu manta cu rezistenta marita la propagarea flacarii, echipamente cu clasa de protectie IP5XX) si sa permita, prin modul de montaje, indepartarea cu usurinta a depunerilor de praf de carbune.
In cadrul unei centrale, carbunele este adus in vagoane CF specializate (tip gondola sau autodescarcator) si se descarca in statia de descarcare.
Statia de descarcare este de tip suprateran cu o linie CF avand inaltimea fata de cota terenului H=8m.
Din statia de descarcare, cu ajutorul masinii de preluat cu roata de cupe, carbunele este trimis pe transportoare cu banda la statia de concasare unde carbunele este sfaramat pana la granulatia ceruta. In amonte de concasoare sunt montate gratare care fac sortarea carbunelui. Inainte si dupa statia de concasare se monteaza instalatii de detectare si separare a eventualelor bucati de metal existente in carbune.
Din statia de concasare carbunele este transportat in depozitul de carbune, unde este depozitat in stive, pe sortimente. Cu ajutorul masinilor de preluat cu cupe, carbunele este asezat pe transportoarele cu banda care il transporta in buncarele cazanelor.
Pe tot parcursul gospodariei de carbune, carbunele este transportat pe benzi transportoare montate pe estacade inchise sau deschise. Schimbarile de directie ale transportorului de carbune se fac in statiile de transbordare si turnurile de transbordare.
Organizarea optima a gospodariei de carbune din cadrul centralelor inseamna si asigurarea unui iluminat corespunzator.
In cele ce urmeaza se prezinta, in esenta, principalele sisteme de iluminat aplicate in cadrul obiectelor gospodariei de carbune, in vederea reducerii consumului de energie, concomitent cu asigurarea unei bune exploatari tehnologice.
In cadrul gospodariei de carbune, pe linia reducerii consumului de energie, se realizeaza un sistem de iluminat general, combinat cu unul local al zonelor de deservire si exploatare dupa cum urmeaza:

Statia de descarcare
In vederea asigurarii unei supravegheri si intretineri permanente a fluxului carbunelui din depozit in buncarele cazanelor, trebuie realizata si o functionare corespunzatoare, eficienta a instalatiilor de iluminat din cadrul statiei de descarcare. Astfel s-a realizat o solutie noua, imbunatatita, care consta dintr-un sistem de iluminat general realizat cu stalpi de 7m inaltime, solutie ce realizeaza un iluminat tehnologic in interiorul vagoanelor - sistem cerut de modul de descarcare al carbunelui din vagoane.
S-a realizat de asemenea si un iluminat local cu corpuri de iluminat montate la inaltimea de 2,7m, fixate de balustrada pasarelei de circulatie de-a lungul estacadei, conform cu figura 1. Acest sistem s-a aplicat cu bune rezultate in cadrul gospodariilor de carbune de la centralele CET Drobeta Turnu Severin si CET Timisoara.

Benzi transportoare in depozit
Benzile de depozit realizeaza transportul pe orizontala, cu o panta mica, a carbunelui in turnurile de transbordare, pentru benzile de transport a carbunelui din depozit s-a realizat un sistem nou cerut de exploatare, care consta intr-un iluminat de balizare a benzilor de depozit. Benzile de transport din depozit deservite de masina de incarcat carbune - care este prevazuta cu un iluminat propriu tehnologic - necesita acest iluminat. Cand masina de incarcat carbune se deplaseaza la unul din capetele depozitului, acest iluminat realizeaza balizarea benzilor din depozit pentru supravegherea corespunzatoare a proceselor de incarcare a carbunelui pe banda. Acest sistem realizeaza o buna supraveghere si urmarire a transportului carbunelui in flux continuu pe benzile transportoare in turnurile de transbordare.

Benzi transportoare in incinta
In cadrul galeriilor de benzi inchise din gospodaria de carbune, tot in directia realizarii unui consum redus de energie se prevede un sistem de iluminat localizat realizat cu corpuri de iluminat protejate antideflagrant tip AV, montate deasupra culoarelor de circulatie, pentru o buna supraveghere si urmarire a procesului tehnologic. Instalatia electrica va realiza un flux luminos de 20LX in interior.

Turnuri de transbordare
Pentru instalatiile de iluminat interior din cadrul turnurilor de transbordare, un sistem de iluminat general cu montaj a corpurilor de iluminat pe stalpi la fiecare nivel si spatiu tehnologic (cota ±0,00m; +3,50m; +7,20m; +10,50m) si de asemenea un iluminat local realizat deasupra punctelor de deversare, asa cum o cere procesul tehnologic pentru a se putea urmari fluxul carbunelui si a interveni in punctele in care apar opriri si infundari.
La proiectarea instalatiilor de iluminat din cadrul gospodariei de carbune, avand in vedere necesitatea reducerii consumului de energie si materiale s-au respectat nivelurile normate de iluminare medie conform normativelor in vigoare.
Avand in vedere specificul mediului - categ. C (BE2) praf combustibil (AE5) la proiectarea in-stalatiilor de iluminat general, nivelurile de iluminare se maresc cu o treapta sau mai multe, functie de capacitatea de absorbtie a mediului respectiv. Pentru a mentine in timp nivelurile de iluminare cerute de norme, se iau in considerare in calcule, factorii de depreciere conformi.
La solutiile aplicate, instalatiilor de iluminat de tip general - localizat din gospodaria de carbune, pentru asigurarea unei calitati a iluminatului artificial, corespunzatoare conditiilor minime din punct de vedere PSI si al protectiei muncii, se evita efectele de orbire prin scoaterea surselor de lumina din campul de vedere.
Urmare celor prezentate la punctele A,B,C,D se utilizeaza ca tipuri de lampi - lampi cu descarcari de vapori de mercur echipate cu condensatoare pentru imbunatatirea factorului de putere. Din calculele tehnico-economice au reiesit in mod evident, avantajele economice si de fiabilitate a instalatiilor de iluminat cu lampi de inalta presiune (LVF).
La realizarea tuturor instalatiilor de iluminat din cadrul gospodariei de carbune se prevede conform schemelor din figurile 1,2,3 un sistem de iluminat direct care are randament mai ridicat fata de sistemul indirect.
Pentru micsorarea pierderilor de energie sa procedat la sectionarea instalatiei de iluminat, pentru aprinderea si stingerea lampilor pe portiuni, astfel:
1. pentru estacadele de benzi pe fiecare sir de banda si in trepte pentru galeriile cu mai multe benzi;
2. pentru turnurile de transbordare la fiecare nivel se realizeaza comanda locala in functie de procesul tehnologic, in scopul iluminarii numai a zonelor si in perioadele in care se desfasoara efectiv activitati;
3. s-a urmarit, tot in ideea micsorarii pierderilor de energie, echilibrarea incarcarii fazelor retelei pentru estacadele de benzi;
4. pentru realizarea unei sigurante in exploatare in cadrul galeriilor de benzi inchise s-a prevazut alimentarea din doua capete cu preluarea corpurilor in zig-zag pe cele doua circuite si repartizate uniform pe cele trei faze, pentru circuitele trifazate, la benzile mai lungi (200-300m); tot in aceasta idee s-au utilizat, pentru comanda, comutatoare cu came cu doua, respectiv trei pozitii.

Consideratii finale
Avand in vedere necesitatea stringenta de reducere a consumului de energie electrica, in cadrul principalelor obiecte ale gospodariei de carbune, sistemele concepute / proiectate au vizat:

  • alegerea solutiilor optimizate functional si energetic pentru statia de descarcare. Depozitul de carbune, turnurile de transbordare.
  • largirea gamei de corpuri de iluminat (lampi si aparataj de comutare si protectie) care asigura parametri tehnici superiori, si in consecinta, consumuri de energie reduse.
  • exploatarea eficienta a instalatiilor de iluminat din cadrul gospodariei de carbune.

Din punct de vedere al conditiilor de exploatare si economicitate reteaua de iluminat din cadrul gospodariei de carbune a centralelor termoelectrice a fost conceputa sa asigure nivelul de iluminare suficient in spatiile tehnologice, in zonele unde se lucreaza, in momentul in care iluminarea naturala scade sub o anumita limita. Din punct de vedere tehnologic si constructiv, conditiile de iluminare din cadrul gospodariei de carbune au fost astfel stabilite incat pentru fiecare spatiu tehnologic sa existe o stransa corelatie intre iluminarea exterioara si interioara. In ideea unei exploatari eficiente a instalatiilor electrice de iluminat se remarca utilizarea unor sisteme de aprindere si stingere in functie de necesitatile procesului tehnologic.
In cadrul depozitelor de carbune, unde se realizeaza un iluminat exterior perimetral cu baterii de reflectoare montate pe stalpi si respectiv pe fatadele tunurilor de transbordare evidentiem intrarea in functiune a iluminatului artificial cu un dispozitiv automat de tip "LUXOMAT" conform fig. 4. pentru utilizarea acestui dispozitiv s-a conceput si realizat o schema de comanda si legaturi care sa permita atat o comanda automata cat si una manuala printr-un buton dublu.
In concluzie, rezultatul tuturor masurilor prezentate mai sus l-a constituit scaderea puterii instalate pentru asigurarea iluminatului normal cu cca. 20% fata de cazul aplicarii solutiilor clasice folosite pana in prezent.

Ing. Sabina Vesa
ISPE Sucursala Timisoara

© Copyright 2006 - Editura Minos